Gud eller ingenting - Ett samtal om tro
Gud eller ingenting - Ett samtal om tro
Gud eller ingenting - Ett samtal om tro

Gud eller ingenting - Ett samtal om tro

Antalst

259 kr

inkl. moms

Beskrivning

Gud eller ingenting berättar den fascinerande historien om hur en fattig pojke från Västafrikas djungler kom att bli en av påvens närmaste män. Läsaren möter här en av vår tids mest framträdande och vältaliga katolska röster, kardinal ROBERT SARAH (född 1945) från Guinea. Han samtalar här med den franske journalisten Nicolas Diat om många av dagens kontroversiella frågeställningar men framför allt om sitt liv - ända från sin afrikanska uppväxt i en animistisk miljö i norra Guinea under det franska kolonialväldet och fram till sina nuvarande uppgifter i romerska kurian. Vi får läsa om hur franska missionärer, med livets som insats, kommer med den katolska tron till en avlägsen by i Guineas djungler. I byns mitt reser de ett kors där barnen samlas om kvällarna för lära sig katekes och be tillsammans med missionärerna. Särskilt en av pojkarna älskar att tjäna vid altaret och tappar inte fattningen ens när det en dag ligger en farlig orm på kredensbordet.

För föräldrarna är det svårt att tro att deras son ska kunna bli präst - det kan väl bara vita män? Föga anar de att lille Robert bara några decennier senare ska bli utnämnd till världens yngsta biskop i en tid då Guinea lider under kommunistledaren Sekou Tourés terrorvälde. Inte heller kan de veta att Robert Sarah kommer att kallas till Rom för att tjäna påven som kardinal. Först vid Kongregationen för folkens evangelisering, sedan vid påvens organ för biståndsverksamhet Cor unum och nu som prefekt för Kongregationen för sakramentsförvaltningen och gudstjänstlivet (”Liturgikongregationen”).

Boken berör även ämnen som Kyrkans uppdrag, Evangeliets glädje, äktenskapets sanna natur samt Västvärldens moraliska kris och otillbörliga ideologiska kolonisation av Afrika.

Gud eller ingenting är den första av två intervju-böcker som författarna skrivit tillsammans, Den andra, La Force du silence ("Tystnadens makt") finns inte utgiven på svenska men bl.a. på engelska (The Power of Silence — Against the Dictatorship of Noise) som du t.ex. kan handla här i vår butik.

 

NICOLAS DIAT är en fransk journalist och författare, specialiserad på Vatikanen och Kyrkan, som tidigare bl.a. skrivit en uppmärksammad bok om Benedictus XVI, ”Mannen som inte ville vara påve” (L'homme qui ne voulait pas être pape).